SEO Danışmanı

Seo Nedir?SEO nasıl yapılır gibi soruların cevabını bulabileceğiniz harika bir makale hazırladık. Makalemizi okuyarak başarılı bir SEO uzmanından SEO hakkında merak edilenlerin cevaplarını bulabileceksiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

SEO, bir dizi adımdan geçerek web sitelerini buna hazırlama sürecidir. Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen İngilizce Search Engine Optimization kavramının baş harfleri S, E ve O’nun birleştirilmesiyle dilimize giren bir terim olan SEO. Özetle, Google’ın algoritmalarını takip eden optimizasyon anlamına gelir.

SEO sitelerinizin arama motorlarında daha yukarıda çıkması için yapılan ayarlamalar bütünüdür. Kelime anlamı olarak arama motoru optimizasyonudur. Google başta olmak üzere arama motorları sitenizin içeriğinden, tasarım kalitesine kadar bir çok alanda sizi inceler. Topladığı verilerin sonucunda da belirlenen anahtar kelimelere göre size sıralamada bir yer verir. Daha sonra sitenizin aldığı trafik ve başka sitelerde sizin sitenizden bahsedilmesi üzerine listede ki yeriniz yukarı çıkmaya başlar. SEO çalışmalarının tamamı olabildiğince yukarıda çıkmaktır. Arama sonuçlarında ne kadar yukarıda görünürseniz siteniz o kadar trafik alır. Sitenizin içerisinde sunduğunuz hizmet, bilgi ya da ürünü hedef kitlenize daha rahat bir şekilde ulaştırmanız için bir araçtır.

SEO aynı zamanda arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir sözcüktür. Bu sözcük web sayfanızı belirli anahtar kelimelere göre  optimize etmek anlamına gelmektedir. Bu optimizasyon arama motorlarının sonuçlarında, web sitesinin ve sayfasının üst listelerde görülmesine olanak sağlar.

Günümüzde sorusu olan herkes, akıllı telefonundan arama motorlarına giriş yaparak sorusuna cevap arar. Google gibi bir arama motorunun ne kadar popüler olduğu bilinmektedir. Web sitenizin listenin üst kısımlarında görünmesi için SEO uygulamasının önemi inkâr edilemez. Bu işlemi en iyi yapabilmek için iyi bir seo uzmanı ile çalışmanın önemi büyüktür.

Fakat SEO, bir kere uygulanacak bir şey değildir. Web sitenizi sürekli optimize ederek SEO çalışmalarınızı yenilemeniz gerekmektedir. Bunu yapabilmek için arama motorlarının sonuçları, hangi kriterlere göre sıraladığını iyice anlamalısınız. Ayrıca algoritma güncellemelerini takip ederek rakiplerinizden her zaman önde olmaya çalışmalısınız.

profesyonel seo uzmanından seo hakkında merak edilen her şey.

SEO Nasıl Yapılır?

Seo Nedir sorusunu cevaplayabildiysek eğer SEO nasıl yapılır sorusuna bir göz atalım.
Dünyada en çok kullanılan arama motoru olarak karşımıza Google çıkar. Bu noktada SEO ve internet kurallarını belirleyen kuruluş olmuştur. Arama motoru bir sorguyu cevaplamak için kaliteli ve popüler sitelere öncelik vermektedir.
Kaliteli dediğimiz konular; web sitelerinin teknik yapısı, site içi optimizasyonları ve metin içerikleridir. Popülerlik ise web site dışı yapılan çalışmalardır.

Ticari faaliyet gösteren her web site sahibinin amacı ürünleri veya hizmetlerine müşteri bulmaktır. Arama motorlarında erişebilir olmak bu durumu oldukça kolaylaştırmaktadır. Arama motoru denince aklımıza tartışmasız GOOGLE gelmektedir. Bu yüzdendirki seo çalışmalarında dikkate alınması gereken algoritma GOOGLE algoritmalarıdır. Ekip olarak edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda SEO Nasıl Yapılır ? bahsetmeye çalışacağız.

SEO’nun altın kurallı tartışmasız doğru içeriği üretmekten geçer. İşiniz ile ilgili ziyaretçilere gerekli bilgiyi veren bir web sitesine sahip olmalısınız. Eşsiz içerik üretimi sizi rakiplerinizden ayıracaktır. GOOGLE algoritmalarının mantığı oldukça gelişmiş durumdadır. Web sitenizde yapacağınız geliştirmeler çok önemlidir. Sitenizi GOOGLE aramalarında yükselmek için değil, ziyaretçiyi bilgilendirmeli veya istediği sonuca ulaşmasını sağlamalasınız. Sitenize gelen ziyaretçiler gezdiği sayfa sayısı, sitenizde geçirdiği süre, aynı ziyaretçinin sitenize tekrar geri dönmesi gibi kullanıcı davranışları SEO için oldukça belirleyici parametrelerdir. Peki sadece içerik geliştirerek sonuç almak mümkün mü ? dediğinizi duyar gibiyim. Malasef tek başına içerik geliştirmek yeterli değildir.

SEO 2’ye ayrılık Site içi SEO ve Dış SEO çalışmaları;

Site İçi SEO (On-Page SEO) Nedir?

Kaliteli bir web sitesinde, Google botları rahat gezinir. Ayrıca ziyaretçiler uzun süre sitede kalır. Google, web sitelerine belirlediği bazı kurallar kapsamında puan vermektedir. Özellikle e-ticaret yazılımı kullanan sitelerde site içi seo (kocaelidayanisma.org/site-ici-seo) oldukça önemlidir. Google kalite puanlarını etkileyen faktörler, aşağıda anlatılacaktır.
Site içi SEO tekniğinde temel hedef, Google’a web sitesinin kaliteli ve kullanıcı yararına olduğunu ispatlamaktır. Ayrıca SEO ile Google, web sitesini daha kolay tarayabilmektedir. WordPress SEO için önemli olan birkaç faktöre göz gezdirelim.

Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu

Web sitesindeki metinlerin özgün ve ziyaretçilerin keyif alacağı şekilde olması çok önemlidir. Kaliteli bir metinde dil bilgisi kurallarına, noktalama işaretlerine dikkat edilir. Ayrıca site içerinde kullanılan görsellerin kaliteli ve özgün olması gerekir. Sitenizde metin ve görselleriniz ne kadar kaliteli olursa kalite puanınız o kadar yükselecektir. Kaliteli görseller için lisanslı shutterstock kullanmanızda fayda var.

Temiz Kod Yapısı ve Site Hızı

Yapılan araştırmalara göre ziyaretçiler, yavaş açılan web sitelerini hemen terk ediyor. Bu şekilde terk edilen sitelerin kalite puanı düşüyor doğal olarak. Ayrıca Google arama botları, web sitesini tararken karmaşık bir kod yapısıyla karşılaşmak istemez. Bunun yerine kod yapısının rahat taranabilir ve temiz olması SEO için oldukça önemlidir.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Bir web sitesini her yaştaki ve seviyedeki insan kullanabilmelidir. SEO için, Sitenin rengi, yazı fontları ve iç bağlantılarının kalitesi  kullanıcı dostu olduğunu gösterecektir. Ziyaretçilerin dostu olan bir site Google’ın da dostudur.

En Büyük Görünür İçerik (LCP)

Bir web sitesine girdiğinizde görünen ekrandaki en büyük içeriğin oluşma süresi, en büyük görünür içerik (LCP) olarak adlandırılmaktadır. Bu web sitesindeki büyük içeriğin videolar veya görseller olacağını tahmin etmişsinizdir. Kaliteli bir web sitesinde görünen ekranın içeriğinin meydana gelme süresi, 2,5 saniye ve altında olmalıdır.

İlk Giriş Gecikmesi (FID)

Bir kullanıcı, ilk defa bir siteye giriyorsa siteyle girdiği etkileşim ölçülmektedir. Bu etkileşimin süresinin 100 milisaniyenin altında olması sitenin  kaliteli olduğunu gösterir.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS)

Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcının sitenin ilk yükleme düzeni ile son ekran görüntüsü arasındaki tasarım bütünlüğünden memnun olması gerekir.

Arama Motoru Etiketleri:

Arama motoru meta etiketleri, web sitesinin google botları tarafından iyi algılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca web sitesi google arama sonuçlarında doğru şekilde listelenecektir. Web sitesinin sayfa başlıkları, dil etiketleri, sayfa adres gösterimleri meta etiketleri parametreleridir. Bu parametreler doğru yapılandırılırsa Google arama motoru, siteyi sağlıklı bir şekilde algılayabilmektedir.

Dış SEO (Off-Page SEO) Nedir

Dış SEO (Off-Page SEO) site dışında gerçekleşen tüm paylaşımları ve etkileşimleri kapsamaktadır. Dış SEO çalışması web sitelerinin tanınırlığını ve popülerliğini artırmak için yapılmaktadır. Seo nedir kelimesinin en önemli faktörlerinden biri olan Off-Page SEO, dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur. Çünkü dış SEO, büyük hataların yapılmasına ve sitelerin Google’dan silinmesine neden olabilmektedir. Eğer Google’ı kandırmaya yönelik web sitesi dış SEO çalışması yaparsanız Google bunu cezalandıracaktır. Örnek bir SEO çalışması için https://www.iyiseo.net/izmir-seo başlığımızı inceleyebilirsiniz.

Dış SEO Nasıl Yapılır?

  • Tüm içeriklerinizi sosyal mecralarda htag kulanarak paylaşmalısınız,
  • İlgili sitelerden web sitenize linkler almalısınız,
  • Sosyal mecralara hesap açarak web sitenizin linklerini profil linki olarak eklemelisiniz,
  • Paravan bloglar açarak gireceğiniz özgün içeriklerden sitenizdeki ilgili sayfalara linkler vermelisiniz,
  • Google news kaydı olan haber sitelerinde hakkınızda haberler yayınlamalı ve sitenizi linklemelisiniz,
  • Pr değeri olan, trusttrank değeri iyi olan, alexa sıralaması düşük olan mecralardan doğal yollarla link kazanmalısınız,
  • Anahtar kelime niteliği taşıyan paravan blog adresleri edinmelisiniz.

Peki, ’backlink nedir?’ sorusuna cevap verelim: Backlink, bir sitenin bir başka siteyi link olarak sayfasında referans vermesidir. Backlink’in faydasını bir örnekle açıklayalım: Google tarafından kaliteli ve popüler olan bir site, sayfasında sizin web sitenizin linkini versin. Bu popüler site kullanıcılarına sizin sitenizi önersin. Böyle bir durumda, arama motoru sizin web sitenize güven duyacaktır. Backlink sayesinde bilinirliğiniz  ve sayfa trafiğiniz artacaktır.

SEO’da Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

  • Hacklink alınmamalıdır,
  • Kısa sürede silinecek linkler eklenmemelidir,
  • Aşırı link yüklenmeleri yapılmamalıdır,
  • Kopya içerik üretilmemelidir,
  • Yüzeysel içerik üretilmemelidir,
  • Footer linkler çok sayıda alınmamalıdır,
  • Anahtar kelimeler yoğun kullanılmamalıdır,

Bu kuralara uyarak yayın hayatına devam edeceğiniz web siteniz emin olur 1.  Sayfada yer alacaktır.

En İyi SEO Taktikleri

Genelde SEO Uzmanları sır vermezler denilir. Biz bu önyargıları yıkmak adına size en iyi SEO taktikleri için hazırlık yapıyoruz. Genelde neden başarılı olamıyoruz? Sorularıyla karşı, karşıya kalmaktayız. Başarı akılcı planlarla, rekabette üstünlük kurma stratejisidir. Gerçek anlamda arama motoru optimizasyonu yaptığınıza emin olmadan, işe başlamayınız. Başarısızlıkların nedeni ise SEO’nun katı kurallarını es geçmektir. Bize göre bu kuralları bir kaç madde ile sıralamak mümkündür:
SEO’nun Temel Kuralları

Network Ağınızı Genişletin

Genelde başarıya ulaşamayanlar kendini düşünürler. Nasıl kazançlı çıkarım? Düşüncesi ile hareket ettiklerinden dolayı odak noktası olan müşterilerini göz ardı ederler. O hayallerindeki kullanıcı bu düşünce ile hareket ettiği sürece gelmeyecektir. Ticari hizmet, ürün satışı sunan kurumsal firmalar ve e-ticaret siteleri bu durumda ne yapmalı? Kullanıcıların eğlenerek alışveriş yaptığı bir siteyi hayal ettiniz mi? Bence etmediniz. Çünkü hayalinizi para kaplıyor. SEO-Turkey ekibi olarak biz hayal ettik. Güzel bir tasarıma sahip, kullanıcının eğlenerek sitede gezdiği, indirim fırsatlarının uçuştuğu, kullanıcı deneyimlerin müşteriye sunulduğu,  aktivitelerin olduğu bir site bizden size işte beyin fırtınası: “Gerisi size kalıyor” Growth Hacking konusunda bilgiler edindiğinizde büyük firmaların nasıl başarılı olduklarınızı anlarsınız.

SEO Başarısı İçin Sosyal Medya

Genel ön yargı: “Google’dan gelmeyen ziyaretçi değerli değildir” Bu kuralı Google belirtiyor diyenlere inanmayın; asılsız iddiadır. Google analytics paneline 2014-2015 yılları arasında Sosyal medyayı öven sözleri ne çabuk unuttunuz. 2014-2015 yılı geçti diyenler olacaktır. Onlar diye dursun biz yazımıza devam edelim. Gerçek kullanıcı deneyimlerinin yaşandığı yerdir sosyal medya… Ekibimizin analizleri sonucunda es geçilmemesi gereken en önemli SEO kaynakları arasında sosyal medya yer alıyor. Lider markaların dahi; kullanıcıları kendisine çekmek için basit paylaşımlar yaptığını görebilirsiniz. Kurumsallığın dışına çıkarak, takipçilerini eğlendirmeye çalışıyor. Tüm ön yargıları bu şekliyle yerle bir ediyor… Aktiviteler yapmaktan, cömertçe hediyeler dağıtmaktan çekinmeyin. Bu sayede geniş bir kitle kısa sürede sizi takip edecektir.

İpucu: Google Plus hesabınızın onaylı olmasına önem gösterin. Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus, Linked’in hakkında detaylı bilgilere sahip olunuz.

Webmaster Tools ve Analytics: Web sitelerinizin sağlık durumunu Google araçlarından kolaylıkla elde edersiniz. Arabanız nasıl arızalandığında size uyarı veriyorsa: Google’da sizi kullanıcılarınızla ve gönderdiği mesajlarla uyarırı. Bu araçların kullanımı hakkında Google Bölümümüzden bilgi alabilirsiniz.

İpucu: Sağlıklı siteleri kullancılar ve arama motorları sever.

Yaptığınız İşi Severek Web Sitenizi Güncel Tutun: Web sitelerinin güncel olması için yıprananlar kendinizi bu kadar paralamayın. Tamam, güncellik önemlidir ama kendinizi kasmadan severek yayın yaparsanız, ancak başarıya o şekilde ulaşabilirsiniz. SEO sektöründeki başarılarımızı; severek yaptığımız çalışmalara ve müşterilerimize borçluyuz.

[toggle title=”SEO Yaptırmak Zorunda Mıyım?” state=”closed”]Kısaca cevap vermek gerekirse evet zorundasınız. SEO çalışmalarınızı yapmazsanız Google’nin sizi indexlemesi oldukça uzun bir zaman alacaktır. Üstelik gerekli çalışmaları yapmadığınız için herhangi aramada çıkmayacağınız için siteniz hiç trafik almayacaktır. Bu sebeple bir dükkan açıp kapısını açmadan müşteri beklemek gibi bir durumdur.[/toggle]
[toggle title=”SEO Neden Önemlidir?” state=”closed”]SEO sitenizin görünmesini sağlayan yegane olgudur. Sitenizin içerisindeki hizmet, bilgi ya da ürünlerin alıcılarına ulaşmadığı sürece hiçbir amacı yoktur. Hedef kitlenize ulaştığınız kadar verimli geri dönüşler alırsınız.[/toggle]

[toggle title=”Herkes SEO Yapabilir Mi?” state=”closed”]SEO oldukça ayrıntılı bir araştırma ve çalışmanın sonunda yapılacak bir işlemdir. Kullanılması gereken bir çok araç ve yazılım gerekmektedir. Bu sebeple belli bir bilgi birikime ihtiyaç duyulmaktadır. Ufak araştırmaların yetersiz kalacağı bir işlem olduğu için herkesin yapması pek mümkün değildir.[/toggle]

[toggle title=”SEO En Kolay Nasıl Yapılır?” state=”closed”]SEO çalışmalarını kapsayan birçok madde vardır. En temeli ise site içeriğidir, sitenizin içeriği ne kadar kaliteli ise siteniz o kadar trafik çeker. Çektiği trafikten gelen kullanıcıları sitenizde zaman geçirdikçe Google bunun kaydınız tutar ve sizi verimli bir site olarak işaretler. Bu sayede daha ön plana çıkarır ve insanlara daha fazla önerir. Sizde daha fazla trafik almış olursunuz.[/toggle]

[toggle title=”SEO Yapılmadan Sitem Ziyaretçi Alır Mı?” state=”closed”]Neredeyse imkansızdır. Google aramalarında çıkmamanız durumunda sitenizin direk link üzerinden gelen ziyaretçiler dışında kimsenin karşısına çıkamaz. Teknik olarak hiç kimsenin görmediği bir dükkanınız olur ve siz insanların sizi görmesini beklersiniz. Buda imkansıza yakındır.[/toggle]